Työ- ja elinkeinoministeriön 6.9. julkaiseman tiedotteen mukaan arvioidaan, että kuluvana vuonna 2021 matkailijoiden kulutus Suomessa pienenee 30-40 prosentilla. Tarkan arvion määrä on hieman riippuvainen siitä, alkaako matkailu elpymään jo loppuvuodesta 2021 vai vasta keväällä 2022.

Maanantai oli Yhdysvalloissa kaupankäyntivapaapäivä. Tiistaiaamuna Suomen aikaaYhdysvaltain keskeiset osakeindeksifutuurit ovat hienoisesti nousussa. Samaan aikaan myös sijoittajien hermostuneisuudesta kertova VIX-indeksi on hieman nousussa.

”Tässä on todella monta monessa. Loppukesä on ollut varsin reipas markkinoilla ja syyskuu sitten jäähdytelty”, sanoo Uhma Oy:n talousjohtaja Jussi Parviainen.

”Tilastot ja historia kertoo yhtä asiaa ja nykyhetki rikastaa sitä sen hetkisillä tiedoilla. Se voidaan todeta, että esimerkiksi Yhdysvaltain Nasdaq-indeksin tekniset indikaattorit raikuvat historiallisesti korkeimmilla tasoillaan ja samalla liikkuu tietoja Mu-variantista, jonka mukanaan tuomista riskeistä yhteiskuntien avatumiselle ja sitä kautta taloudellisen toimeliaisuuden mahdollisuuksien kiihtymiselle ei ole toistaiseksi kovin tarkkaa tietoa. Nythän juuri saimme kuulla Suomen pääministerin suulla eilen, että yhteiskunnan avaamistoimenpiteitä tehdään siitä näkökulmasta, että ne voisivat pysyä auki. Markkina ja yhteiskunta ovat toki siten toisistaan erillisiä, että esimerkiksi korjausliike pörssissä ei sulje yhteiskuntaa, mutta yhteiskunnan sulkeminen voi aiheuttaa korjausliikkeen pörssissä.”, Parviainen jatkaa.