Tilastokeskuksen 2.11. julkaisun mukaan lapsiperheiden äideillä työllisyysaste nousi kaikkiaan tasan kaksi prosenttiyksikköä ja eniten työllisyysasten nousi äideillä, joiden nuorin lapsi oli alle 3-vuotias. Julkaisun tarkasteluajanjakso on 2020.

Markkinat odottavat Yhdysvaltain keskuspankin Fedin keskiviikkoista korkopäätöstä ja kommentteja talouden tilasta.

”Hienoa kuulla, että äitiys ei lähtökohtaisesti ole ollut este työllistymiselle ainakaan tällaisen tilaston valossa”, kommentoi Uhma Oy:n talousjohtaja Jussi Parviainen.

”Fedin korkopäätös ja tiedonanto tulee nyt kellojen siirron johdosta tuntia aikaisemmin eli keskiviikkona klo 20 Suomen aikaa. Mitään dramaattista tuskin kukaan odottaa. Pääjohtaja Powell mitä todennäköisimmin käy läpi ainakin työttömyyslukujen kehityksen ja ilmoittaa, että keskuspankki on täysin sitoutunut kaksoismandaattiinsa, joka sisältää itse asiassa kolme seikkaa; maksimityöllisyyden, vakaan hintatason säilyttämisen sekä maltillisen pitkän aikavälin korkotason. Lisäksi Powell mitä luultavimmin muistuttaa keskuspankin olevan täysin valmis käyttämään kaikkia sillä käytettävissä olevia keinoja kaksoismandaattinsa saavuttamiseksi. Hyvin vakiomuotoinenhan se tiedonanto yleisesti ottaen on ja toisaalta hyvä niin – ennustettavuutta rahapolitiikassahan kaikella haetaan. Saattaahan olla, että kysymysosiossa nousee esille jotain, josta markkinat alkavat sitten spekuloimaan jotain sellaista mikä ei suoranaisesti ilmene virallisesta pöytäkirjasta. Se on aika tyypillistä, että kysymyksillä pääjohtajalta yritetään onkia kaikenlaisia näkemyksiä mitä kirjavampiin asiakokonaisuuksiin, mutta ei tosiaan edusta virallisen pöytäkirjan sisältöä eikä siten Fedin virallista linjaa. Powell on erittäin harjaantunut julkinen esiintyjä ja valikoi sanansa hyvin tarkkaan, joten mitään ”lipsautuksia” tuskin on luvassa nyt tai myöhemminkään. Powell on ulosannissaan myös hyvin vilpittömän oloinen ja on useaan kertaan aiemminkin todennut, että keskuspankki katsoo samoja numeroita kuin kaikki muutkin. Toisin sanoen mitään piilotettua tietoa ei ole olemassa.”

Yhdysvaltain keskeiset osakeindeksifutuurit ovat tiistaina aamupäivällä klo 11.30 Suomen aikaa yhtenäisesti punaisella ja Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionvelkakirjan korko on -1,43% laskussa lukemassa 1.551.