Tilastokeskuksen 9.12. julkaisun mukaan pörssisähkön kuukausihinta oli ennätyksellisellä tasolla vuoden kolmannella neljänneksellä sitä kuitenkaan rikkomatta.

Pörssisähkön hinnankehityksen seurantaan erikoistunut sahko.tk -sivusto osoittaa, että pörssisähkön hinta on saavuttanut vuoden toistaiseksi korkeimman huippunsa tiistaina 7.12., jolloin hinta on ollut 88,77c/kWh eli noin kahdeksankertainen verrattuna kuluvan vuoden keskimääräiseen hintatasoon.

Yhdysvalloissa markkinat ovat selvästi rauhoittuneet tiistaisen rajun nousupäivän jälkeen. Teknologiayhtiö Apple yksittäisenä yhtiönä on kuitenkin loistanut ylittämällä jälleen kaikkien aikojen korkeimman hintansa keskiviikkona 8.12. Yhdysvaltain normaalin kaupankäynnin aikana.

”Tuo pörssisähkön hintapiikki on aika vaikuttava kieltämättä ja kiinnostava yksityiskohta on se, että juurikin tuolloin tiistaina itselleni soitettiinkin eräästä sähköyhtiöstä ja tarjottiin sähkösopimuksen vaihtoa. Ovat selvästi hereillä siellä. Sehän tässä vielä olisikin, että iskisi oikein täysimittainen energiakriisi.”, kommentoi Uhma Oy:n talousjohtaja Jussi Parviainen

”USA:ssa näyttää markkina hakevan suuntaa lähestulkoon pysähtymällä. Tuo tiistai oli niin rankka nousupäivä juuri edeltäneen ja kuitenkin maltillisen korjauksen jälkeen, että sijoittajat varmaan katselevat toisiaan aika paljon juuri nyt. AAII:n viikottain päivittyvä sentimentti kertoo samaa; neutraalin näkemyksen omaavia on nyt vuoden tarkasteluajanjaksolla vertailtuna ennätysmäärä. Nyt siitä ei uutisoida ehkä ihan niin paljon kuin alkuperäisen määräajan kohdalla aiemmin syksyllä, mutta USA:n velkakatto on edelleen tämänvuotista lopullista ratkaisuaan vailla ja eilen juuri ovat edistäneet lainsäädäntöä asian maaliin viemiseksi. Itse markkinoiden osalta on myös ilmassa kysymykset siitä, ovat arvostustasot jo aivan liian korkeat ja ovatko keskeiset indeksit puhtaasti isojen teknologiayhtiöiden osakkeiden hinnannousun varassa samalla kun muut indeksien komponentit voivat alisuorittaa. Eikä pidä unohtaa varmasti olemassaolevaa tahtotilaa ns.joulupukkirallille, joka itsessään olisi ehkäpä perinteitä kunnioittava markkinoiden tapa ottaa vuodenvaihde vastaan ja samalla tietysti edelleen alleviivaisi kysymystä siitä kuinka kauan ja kuinka korkealle nousu voi jatkua. Markkinoita seuraavan toimittajan ja kommentaattorin ikään kuin kyseenalainen rooli arvonluontinäkökulmasta on toistella pitkälti samantyyppisiä asioita erityisesti tiettyihin aikoihin vuodesta. Se johtuu vain siitä, että kaikki rakentuu tiettyjen syklien päälle.”, Parviainen jatkaa.