Tilastokeskuksen 8.10. julkaisun perusteella teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat 47,7% elokuussa 2021 vuodentakaiseen verrattuna.

Yhdysvalloissa päästiin torstaina myöhään illalla Suomen aikaa väliaikaiseen ratkaisuun velkakaton kanssa.
Käytännössä ratkaisu tarkoittaa väliaikaista velkakattoa siten, että lisää velkaa voidaan ottaa 480 miljardia dollaria, jolla päästään eteenpäin Joulukuun kolmanteen päivään saakka. Silloin asiaan palataan uudelleen.

Yhdysvaltain pörssi kiitti ratkaisusta pirteällä nousupäivällä, mutta on taas palannut epävarmuuden tilaan perjantaina päivällä Suomen aikaa.

”Itselle tulee ensimmäisenä tuosta USA:n velkakattojärjestelyn luonteesta mieleen se ’I don’t always’- meemi takavuosilta, joka menisi suomennettuna niin, että ’En yleensä ota pikavippejä, mutta kun otan, otan vajaat puoli triljoonaa kerralla'”, kommentoi Uhma Oy:n talousjohtaja Jussi Parviainen.

”Vaikuttaa siltä, että kongressi otti aika tosissaan valtiovarainministeri Yellenin viestin siitä, että lokakuun puolessa välissä loppuu rahat jos jotain ei päätetä. Markkinoiden kannalta en näe tilannetta varsinaisesti paremmaksi, koska narratiivi pitkittyi nyt kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Edelleenkään ei ole mitään sellaista vaihtoehtoa olemassa, jossa Yhdysvallat olisi maksukyvytön, mutta asiaa ei ole myöskään läheskään käsitelty niinkuin se yleensä tähän aikaan vuodesta alkaisi olla.”, Parviainen jatkaa.