Kotimaa

Verohallinto tiedottaa Suomeen olevan valmisteilla positiivinen luottorekisteri. Rekisterin tarkoituksena on koota yhteen tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista ja rekisterin tavoitteena on mm.parantaa luotonantajien kykyä arvioida luotonhakijoiden luottokelpoisuutta, torjua kotitalouksien ylivelkaantumista ja helpottaa luottomarkkinoiden seurantaa ja valvontaa.

Rekisteriä koskevan lakiesityksen on tarkoitus mennä eduskunnan käsittelyyn 2021 lopulla ja lain odotetaan tulevan voimaan kesällä 2022.

Tilastokeskus kertoo Suomen ennakkoväkiluvun olevn toukokuun 2021 lopussa 5 539 718. Maahanmuuttoa oli enemmän kuin maastamuuttoja ja syntyneitä vähemmän kuin kuolleita.


Tilastokeskus kertoo niinikään työllisyyden kasvusta ja työttömyyden vähentymisestä toukokuun osalta vuodentakaiseen verrattuna.

Lisäksi Tilastokeskus kertoo vuoden 2021 kuntavaalien tarkistuslaskennan tuloksista.
Niiden mukaan suurimmat puolueet ovat järjestyksessä Kokoomus, SDP sekä Keskusta.

Ulkomaat

Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionvelkakirjan korko hypähteli hieman loppuviikosta käyden lähellä 1,6%:a, mutta palaten kuitenkin takaisin alle 1,5%. Tiistai-iltapäivällä 13.03 Suomen aikaa, velkakirjan korko on 1,478%.

Keskeiset USA:n osakeindeksit ovat hakeutumassa sivuttaisliikkeeseen kaikkien aikojen huippulukemissaan ja ovat käyttäytyneet viikonlopun molemmin puolin vailla selkeää suuntaa.

”Markkinoilla on useita epävarmuutta rakentavia tekijöitä. On kesäaika, on elvytyksen asteittaista lopettamista väläyttelevä Fed ja on ainakin monien asiantuntijoiden mielestä maailmanhistorian suurin kupla rakentumaisillaan, vain muutamia mainitakseni.”, kertoo Uhma Oy:n talousjohtaja Jussi Parviainen.

”Maaliskuun 2020 jälkeen ei varmaankaan ole nähty yhtään kokonaista kuukautta, jolloin markkina olisi ollut yhtäaikaa täysin ennustettavissa ja ekonomistit eivät olisi esittäneet jonkinlaisia maailmanlopun skenaarioita siitä, mihin vuoden 2020 aikana tehdyt toimenpiteet mahdollisesti johtavat. Myös Fedin pääjohtaja on todennut, että tilanteeseen ei ole pelikirjaa, ja että toistaiseksi voidaan tehdä sitä mitä aina tehdään eli seurata asioiden kehittymistä tarkasti ja pysyä joustavana reagoinnissa.”, Parviainen jatkaa.