Tilastokeskuksen 28.9. julkaisun mukaan vähittäiskaupan liikevaihto kasvoi elokuussa 2021 3,1% verrattuna vuodentakaiseen.

Yhdysvalloissa maanantain pörssipäivä oli laskusuuntainen kaikkien keskeisten indeksien laskiessa. Myös esimerkiksi teknologiayhtiö Applen osake päätyi -1,05% miinukselle.

”Nämä kasvulukemat ovat kerta toisensa jälkeen mukavaa luettavaa eikä niitä alenna se, että niiden vertailukohta on erityislaatuinen ajanjakso. Eteen ja ylöspäin on suunta.”, kommentoi Uhma Oy:n talousjohtaja Jussi Parviainen.

”Maanantain perusteella käynnissä oleva korjaava liike markkinoilla ei ole ohi tai ainakaan sellainen tämän vuoden aikana melko tutuksi tullut ilmiö, jossa pompataan todella nopeasti takaisin aiemmille tasoille, ei ole tällä kertaa tapahtunut. Nyt meillä on edelleen narratiiveina Evergrande sekä Yhdysvaltion valtionvelan katto, josta jälkimmäinen on omasta mielestäni lähinnä toistuva poliittinen näytelmä. Kuitenkin, se näytelmä lienee edesauttanut kolmannen olennaisen narratiivin muodostumista, eli Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionvelan koron kehitystä. Tuo korko on nyt 1.5 eli kevään tasolla ja on tyypillistä, että kun korko nousee, osakemarkkina laskee.”, Parviainen jatkaa.

Financial Times kirjoitti varhain tiistaina Yhdysvaltain keskuspankin jäsenten varoittavan ”äärimmäisestä” markkinareaktiosta mikäli velkakattokeskustelu ei etene määräajassa.