Yhdysvaltain keskuspankin ennakkopäätös elvytyksen asteittaisesta vähentämisestä eli ns.taperingista tuli keskiviikkoiltana klo 21 Suomen aikaa.

Fedin tiedonannon mukaan prosessi voisi alkaa Marraskuun puolivälissä tai viimeistään Joulukuun puolivälissä. Prosessin alkuvaiheessa elvytystoimien vähennykset voisivat Fedin mukaan olla kuukausitasolla 10 miljardia dollaria kohdistuen liittovaltion velkakirjojen ostoihin ja 5 miljardia dollaria kohdistuen instrumentteihin, joiden vakuutena on asunto- tai muita kiinteistöluottoja.

”Odotettavissa oli, että Fed aloittaa himmaamisen vielä tämän vuoden puolella eli se ei sinänsä ole uutinen.”, kommentoi Uhma Oy:n talousjohtaja Jussi Parviainen.

”Itse kiinnitin huomiota himmaamisen vauhtiin. Viimeisimmän kuukauden ajan kun keskuspankki on tehnyt avomarkkinatoimenpiteitä, on puhuttu yli biljoonasta dollarista joka ikinen päivä. Luvut ja sanat ovat niin isoja, että niissä menee usein paitsi amerikanenglanti ja suomi sekaisin, niin myös ihmisen hahmotuskyky alkaa heiketä. Kuitenkin, kyse on tuhatkertaisesta erosta ja siksi tuo elvytystoimenpiteiden vähentämisen määrä vaikuttaa ainakin näin yhtäkkiseltään lähinnä kosmeettiselta.”, Parviainen jatkaa.